Domácí Big tasty burger

 

Suroviny: 4 porce

         

Bulka
Hladká mouka 500g
Sušené droždí 10g
Sůl 2 čl
Voda vlažná 250ml
Olivový olej 6 pl
Cukr 6 čl
Žloutek 2 ks
Bílek 2 ks
Omáčka
Nakládané okurky krájené   2 PL 
Tekutý kouř 2 ČL
Majonéza 8 PL
Zakysaná smetana 4 PL
Plnotučná hořčice  2 PL
Cukr 4 ČL
Sůl 2 ČL
Červená paprika  2 ČL
Ocet 2 ČL
Sušená cibule 2 ČL
Sušený česnek  2 ČL
Maso
Hovězí mleté maso  800g
Sůl 1 ČL
Pepř 1 ČL
Náplň
Ledový salát 1 ks
Cibule 1 ks
Rajčata 2 ks
Anglická slanina 200g
Plátkový sýr 200 g

 

 

 POSTUP:

1. Do větší mísy dáme hladkou mouku a droždí

2. Smícháme vlažnou vodu s cukrem  

3. Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něj vodu s cukrem, přidáme olej a žloutek 

4. Sůl nasypeme na okraj mísy aby se hned nedostala do kontaktu s droždím

5. Vypracujeme hladké těsto do tvaru koule 

6. Těsto necháme hodinu kynout pod potravinářkou folií, aby neoschlo 

7. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a vytvarujeme 4 bochánky

8. Bochánky přendáme na plech s pečícím papírem dostatečně od sebe a přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout 

9. Bochánky potřeme bílkem a vkládáme do vyhřáté trouby na 220°C

10. Pečeme cca 15 minut do zlatého zabarvení 

11. V malé misce si smícháme ocet a cukr na omáčku a necháme cukr rozpustit

12. V uzavíratelné nádobě smícháme majonézu, zakysanou smetanu, plnotučnou hořčici, sušenou cibuli, sušený česnek, červenou papriku, najemno nakrájené nebo nastrouhané nakládané okurky, sůl a tekutý kouř. Až se nám vše hezky spojí přidáme ocet s rozpuštěným cukrem a dáme cca na 1 hodinu odležet do lednice. 

13. Hovězí mleté maso v míse prohněteme až začne pouštět bílkovinu a lepit. Pak z něho vytvarujeme 4ks 200 g placek 

14. Placky opečeme na grilu nebo pánvi, kde je osolíme a opepříme. Společně s plackami můžeme opéct i slaninu.  

15. Ledový salát nakrájíme na proužky, cibuli na kolečka a rajčata také na kolečka. 

16. Bulky podélně rozřízneme a opečeme rozřízlou částí na grilu nebo pánvi  

17. Opečenou spodní bulku potřeme omáčkou dáme plátek sýra, maso, slaninu, plátek sýra, rajčata, cibuli, salát a omáčku.   

18. Celý burger zakryjeme vrškem bulky a spojíme špejlí