Suroviny: 4 porce |
|
||
Bulka | |||
Hladká mouka | 500g | ||
Sušené droždí | 10g | ||
Sůl | 2 čl | ||
Voda vlažná | 250ml | ||
Olivový olej | 6 pl | ||
Cukr | 6 čl | ||
Žloutek | 2 ks | ||
Bílek | 2 ks | ||
Omáčka | |||
Nakládané okurky krájené | 2 PL | ||
Tekutý kouř | 2 ČL | ||
Majonéza | 8 PL | ||
Zakysaná smetana | 4 PL | ||
Plnotučná hořčice | 2 PL | ||
Cukr | 4 ČL | ||
Sůl | 2 ČL | ||
Červená paprika | 2 ČL | ||
Ocet | 2 ČL | ||
Sušená cibule | 2 ČL | ||
Sušený česnek | 2 ČL | ||
Maso | |||
Hovězí mleté maso | 800g | ||
Sůl | 1 ČL | ||
Pepř | 1 ČL | ||
Náplň | |||
Ledový salát | 1 ks | ||
Cibule | 1 ks | ||
Rajčata | 2 ks | ||
Anglická slanina | 200g | ||
Plátkový sýr | 200 g |
POSTUP:
1. Do větší mísy dáme hladkou mouku a droždí
2. Smícháme vlažnou vodu s cukrem
3. Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něj vodu s cukrem, přidáme olej a žloutek
4. Sůl nasypeme na okraj mísy aby se hned nedostala do kontaktu s droždím
5. Vypracujeme hladké těsto do tvaru koule
6. Těsto necháme hodinu kynout pod potravinářkou folií, aby neoschlo
7. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a vytvarujeme 4 bochánky
8. Bochánky přendáme na plech s pečícím papírem dostatečně od sebe a přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout
9. Bochánky potřeme bílkem a vkládáme do vyhřáté trouby na 220°C
10. Pečeme cca 15 minut do zlatého zabarvení
11. V malé misce si smícháme ocet a cukr na omáčku a necháme cukr rozpustit
12. V uzavíratelné nádobě smícháme majonézu, zakysanou smetanu, plnotučnou hořčici, sušenou cibuli, sušený česnek, červenou papriku, najemno nakrájené nebo nastrouhané nakládané okurky, sůl a tekutý kouř. Až se nám vše hezky spojí přidáme ocet s rozpuštěným cukrem a dáme cca na 1 hodinu odležet do lednice.
13. Hovězí mleté maso v míse prohněteme až začne pouštět bílkovinu a lepit. Pak z něho vytvarujeme 4ks 200 g placek
14. Placky opečeme na grilu nebo pánvi, kde je osolíme a opepříme. Společně s plackami můžeme opéct i slaninu.
15. Ledový salát nakrájíme na proužky, cibuli na kolečka a rajčata také na kolečka.
16. Bulky podélně rozřízneme a opečeme rozřízlou částí na grilu nebo pánvi
17. Opečenou spodní bulku potřeme omáčkou dáme plátek sýra, maso, slaninu, plátek sýra, rajčata, cibuli, salát a omáčku.
18. Celý burger zakryjeme vrškem bulky a spojíme špejlí